Wat is desinformatie? En wie verspreidt het?

Desinformatie in de eerste betekenis van het woord wordt publiekelijk bekendgemaakt of "strategisch" uitgelekt door een overheid, onderneming of andere entiteit om te voorkomen dat een doelgroep juiste conclusies kan trekken of correcte meningen kan vormen.

Geplaatst  1,438 Keer bekeken bijgewerkt 3 jaren geleden

Volgens WIKI

Volgens WIKI

-------------------------

Desinformatie is te kwader trouw gecommuniceerde misleidende of onjuiste informatie; dan wel valse, onjuiste informatie die wordt verspreid in de veronderstelling dat het correcte informatie is.

Desinformatie in de eerste betekenis van het woord wordt publiekelijk bekendgemaakt of "strategisch" uitgelekt door een overheid, onderneming of andere entiteit om te voorkomen dat een doelgroep juiste conclusies kan trekken of correcte meningen kan vormen.

Desinformatie wordt geproduceerd door mensen die doelbewust hun publiek willen bedriegen, zodat die iets anders gaan geloven dan de waarheid. Ze is psychologisch gezien dermate krachtig, dat wanneer desinformatie succesvol verspreid wordt, ze door het publiek geaccepteerd wordt als feit. Dit kan zo ver gaan, dat als de betrokkenen later de echte waarheid onder ogen krijgen, dit zelfs kan leiden tot ontkenning daarvan.

---------------------------------

Dus als we desinformatie nu nemen zoals het bedoelt is, dan geeft de overheid dus toe dat ze desinformatie verspreid om juist degene die een tegengeluid laten horen, wat eventueel wel de waarheid kan zijn, de mond te snoeren. Door het woord desinformatie te gebruiken zonder verdere context, zou het dus ook de overheid kunnen zijn die de desinformatie verspreid om de echte informatie te verdoezelen?

Is dat dan wat ze bedoelen?

Zie hieronder ook de 7 geboden voor nepnieuws. Zoek de verschillen met onze pandemie.

 

The Seven Commandments of Fake News

  1. Find the crack: zoek een breuklijn in het maatschappelijk leven van de 'vijand' waarin je kunt doorbreken met polarisering.
  2. Create a big bold lie: verzin een leugen die zo over the top is, dat wanneer iemand die zou geloven, dat alle vaste waarden meteen in een desastreus daglicht zet.
  3. Wrap the lie arond a kernel of truth: vermeng de leugen met een kern van waarheid, zodat het geheel geloofwaardiger wordt.
  4. Conceal your hand: verberg jouw aandeel in de verspreiding van het verhaal, zorg dat het van een andere of 'onverdachte' bron lijkt te komen.
  5. Find a useful idiot: zoek een naïeveling in de betrokken maatschappij, die vol overtuiging jouw boodschap in de schijnwerpers plaatst.
  6. Deny everything: als iemand je beschuldigt, als een fact-checker je verhaal als onwaar en jouw als zender aanduidt, ontken, ontken, ontken alles.
  7. Play the long game: zet in op de lange termijn, investeer stevig in zaken die niet meteen vruchten zullen dragen, de opeenstapeling van element op element zal op termijn het grootste effect hebben.


Your reaction?

0
LOL
0
LOVED
0
PURE
0
AW
0
FUNNY
0
BAD!
0
EEW
1
OMG!
0
ANGRY
0 Comments