Persvrijheid wordt de nek omgedraaid

Zakenman koopt ANP in de strijd tegen 'nepnieuws'

Geplaatst  1,268 Keer bekeken bijgewerkt 3 jaren geleden

Zakenman Chris Oomen koopt het persbureau ANP van John de Mol. Hij heeft dit vooral gedaan om het perslandschap te steunen in de strijd tegen nepnieuws. In een interview met de Volkskrant noemt hij specifiek ex-president Trump, Forum voor Democratievoorman Thierry Baudet en Viruswaarheid als bronnen van nepnieuws. Zo vindt Oomen dat:  'Je niet langer het recht hebt om voorrang te krijgen op de reguliere zorg van wie dan ook als je je niet laat vaccineren tegen het coronavirus.' Ook zegt Oomen: "Vrijheid van meningsuiting mag een groot goed heten, het is in zekere zin ook gevaarlijk; het brengt instabiliteit in een samenleving. Onder invloed van sociale media bekeren mensen zich tot de gekste ideeën."

Hiermee heeft de vrijheid van meningsuiting er met deze transitie een vijand bij. Een persbureau als het ANP, een icoon sinds 1934 hoort zich toe te leggen op verslaglegging en niet op het overbrengen van een mening. In dit interview geeft Oomen toe dat de pers onder zijn bewind niet objectief zal zijn, maar de mening van de lezers zal sturen. Een dieptepunt voor de persvrijheid. Aan de andere kant schept het ook duidelijkheid. Op demonstraties werden al vaak spandoeken meegedragen met teksten als: 'NOS is fakenieuws'. Met deze overname van het ANP wordt definitief aangegeven dat er geen ruimte is voor een andere mening dan het geldende overheidsnarratief.


Your reaction?

1
LOL
1
LOVED
0
PURE
0
AW
0
FUNNY
1
BAD!
1
EEW
1
OMG!
6
ANGRY
1 Comments

Frank Polman
Frank Polman

Dit is inderdaad zorgwekkend. De persvrijheid is in het geding. Hoe kan een journalist (als je het nog journalisme mag noemen) nog onafhankelijk zijn onderzoek verrichten. Dit is dan geen krant meer, maar een propaganda blaadje. Je hebt geen journalisten meer nodig maar propagandisten. Het ANP gaat nu naar de nukken en grillen van een persoon dansen.

REPLY