UW Religion Today: The Three Monotheistic Religions: Children of One Father

Unfortunately, the mythology of being children of the same god as father does not lead to harmonious relationships among members of the three religions.

Geplaatst  318 Keer bekeken bijgewerkt 6 maanden geleden

Bron:https://www.uwyo.edu/news/2016/09/uw-religion-today-the-three-monotheistic-religions-children-of-one-father.html

Door Paul VM Flesher (2016)

De drie religies, het jodendom, het christendom en de islam, voldoen ruimschoots aan de definitie van monotheïsme, namelijk het aanbidden van één god terwijl het bestaan ​​van andere goden wordt ontkend. Maar de relatie tussen de drie religies is nauwer: ze beweren dezelfde god te aanbidden. Terwijl het jodendom die god een naam gaf, ‘Jahweh’, verwijzen zowel het christendom als de islam eenvoudigweg naar hem als ‘God’ – in het Arabisch, de grondlegger van de islam, betekent ‘Allah’ ‘de God’.

De oorsprong van de drie religies gaat terug tot Abraham, die in Genesis de eerste relatie van de mensheid met God had na de mislukkingen van de zondvloed en de Toren van Babel. Het jodendom en het christendom traceren hun band met Abraham via zijn zoon Isaac, en de islam traceert deze via zijn zoon Ismaël.

Als Abraham een ​​punt vertegenwoordigt waarop de religies uiteenlopen, zijn ze tot op dat moment verenigd. Die eenheid gaat terug tot Adam, de eerste mens, en zijn schepping door God. Elk van de drie religies vereert Adam en eert hem als de eerste persoon, waarbij belangrijke theologische elementen centraal staan ​​in Gods schepping van de mensheid door Adam. God is de vader van de mensheid en de vader van elke religie.

Helaas leidt de mythologie van kinderen zijn van dezelfde god als vader niet tot harmonieuze relaties tussen leden van de drie religies. Ze zijn eerder ruziënde kinderen geworden dan een harmonieus gezin. Het Midden-Oosten, en zelfs de wereld, wordt nog steeds opgeschrikt door politieke controverses, krachtige onderdrukking en gewelddadige aanvallen van leden van deze drie religies, zowel tegen elkaar als tegen groepen binnen hun eigen religie.

Om eerlijk te zijn, organiseren de religies zelf het geweld en de onderdrukking niet. Sterker nog, ze betreuren het meestal. In plaats daarvan komen de problemen van politieke of overheidsinstanties, maar ook van zelfbenoemde (vaak illegale, immorele en zeer gewelddadige) groepen in naam van een religie. Moorden en vernietiging door terroristen, burgeroorlog en ontneming van de mensenrechten worden zo geïdentificeerd met de namen van religies – en worden regelmatig op het nieuws gerapporteerd.

Op dit moeilijke moment komt er een tentoonstelling van bijna 50 schilderijen genaamd ‘The Bridge’. De schilderijen zijn van kunstenaars uit het Midden-Oosten die alle drie de religies vertegenwoordigen. Ze zijn in september te zien in het Buchanan Center for the Performing Arts van de Universiteit van Wyoming, in het Lander Arts Center, in het Western Wyoming Community College in Rock Springs en in het Northwest College in Powell.

Het thema van “The Bridge” is om te visualiseren hoe leden van de rivaliserende religieuze gemeenschappen de kloof tussen hen kunnen overbruggen, van conflict naar vrede. De kunstenaars hebben geen illusies dat zij op eigen kracht een einde zullen maken aan het geweld, de onderdrukking en andere moeilijkheden in het Midden-Oosten, maar zij hopen door hun visuele opvattingen het denken en handelen te inspireren.

Verschillende schilderijen richten zich op de brug zelf. Een brug draagt ​​iemand per definitie over een gevaarlijke plek: een ruisende rivier, een diepe kloof, een snelweg vol suizende auto's. Je moet erop vertrouwen dat de brug hem of haar veilig over het gevaar heen brengt. Lilianne Milgrom benadrukt dit door een geel verkeersbord te presenteren met de aanduiding “Narrow Bridge”; in rode graffiti heeft ze ‘Fear Not’ geschreven.

Een andere kijk komt van Isabelle Bakhoum, op wiens schilderij een man op een koord loopt (een behoorlijk smalle brug!) met een lange paal vast. Aan elk uiteinde staan ​​symbolen voor drie religies. Als de religies rustig en stil blijven, zal hij zijn evenwicht bewaren en met succes de oversteek maken. Als de religies bewegen, rondspringen en de paal laten bewegen, zal hij het moeilijk vinden om in evenwicht te blijven. Wat zou er dan kunnen gebeuren?

Verschillende schilderijen hebben een Adam en Eva-thema. Mijn favoriet is ‘The Tree’ van Yasser Rostrom. Hier is de brug een tak waaruit een mannelijke en vrouwelijke figuur groeit. Hun vier armen worden takken die omhoog reiken naar de hand van God die naar hen toe reikt (a la Michelangelo). Elk van de drie armen houdt een symbool van een monotheïstische religie vast, terwijl de vierde leeg blijft om andere religies te symboliseren.

De handen strekken zich uit elkaar en vormen een veelhoek, maar toch komt Gods hand naar het midden. Het schilderij suggereert dus dat ze op eigen kracht God niet kunnen bereiken, maar alleen door samen te komen in het centrum. Kunnen ze? Of zijn ze, omdat ze uit dezelfde vader zijn geboren, zo uit elkaar gegroeid dat ze voor altijd gescheiden zijn geworden?

De schilderijen van 'The Bridge' vertonen een grote verscheidenheid aan stijlen en visies, allemaal leuk om te zien en tot nadenken stemmend om over na te denken. Ik moedig u aan om een ​​van de tentoonstellingslocaties te bezoeken en daar tijd door te brengen.

Flesher is hoogleraar aan de afdeling Religiewetenschappen van UW. Eerdere columns en meer informatie over het programma zijn te vinden op internet op

Vertaling Nederlands

Door Paul VM Flesher (2016)

De drie religies, het jodendom, het christendom en de islam, voldoen ruimschoots aan de definitie van monotheïsme, namelijk het aanbidden van één god terwijl het bestaan ​​van andere goden wordt ontkend. Maar de relatie tussen de drie religies is nauwer: ze beweren dezelfde god te aanbidden. Terwijl het jodendom die god een naam gaf, ‘Jahweh’, verwijzen zowel het christendom als de islam eenvoudigweg naar hem als ‘God’ – in het Arabisch, de grondlegger van de islam, betekent ‘Allah’ ‘de God’.

De oorsprong van de drie religies gaat terug tot Abraham, die in Genesis de eerste relatie van de mensheid met God had na de mislukkingen van de zondvloed en de Toren van Babel. Het jodendom en het christendom traceren hun band met Abraham via zijn zoon Isaac, en de islam traceert deze via zijn zoon Ismaël.

Als Abraham een ​​punt vertegenwoordigt waarop de religies uiteenlopen, zijn ze tot op dat moment verenigd. Die eenheid gaat terug tot Adam, de eerste mens, en zijn schepping door God. Elk van de drie religies vereert Adam en eert hem als de eerste persoon, waarbij belangrijke theologische elementen centraal staan ​​in Gods schepping van de mensheid door Adam. God is de vader van de mensheid en de vader van elke religie.

Helaas leidt de mythologie van kinderen zijn van dezelfde god als vader niet tot harmonieuze relaties tussen leden van de drie religies. Ze zijn eerder ruziënde kinderen geworden dan een harmonieus gezin. Het Midden-Oosten, en zelfs de wereld, wordt nog steeds opgeschrikt door politieke controverses, krachtige onderdrukking en gewelddadige aanvallen van leden van deze drie religies, zowel tegen elkaar als tegen groepen binnen hun eigen religie.

Om eerlijk te zijn, organiseren de religies zelf het geweld en de onderdrukking niet. Sterker nog, ze betreuren het meestal. In plaats daarvan komen de problemen van politieke of overheidsinstanties, maar ook van zelfbenoemde (vaak illegale, immorele en zeer gewelddadige) groepen in naam van een religie. Moorden en vernietiging door terroristen, burgeroorlog en ontneming van de mensenrechten worden zo geïdentificeerd met de namen van religies – en worden regelmatig op het nieuws gerapporteerd.

Op dit moeilijke moment komt er een tentoonstelling van bijna 50 schilderijen genaamd ‘The Bridge’. De schilderijen zijn van kunstenaars uit het Midden-Oosten die alle drie de religies vertegenwoordigen. Ze zijn in september te zien in het Buchanan Center for the Performing Arts van de Universiteit van Wyoming, in het Lander Arts Center, in het Western Wyoming Community College in Rock Springs en in het Northwest College in Powell.

Het thema van “The Bridge” is om te visualiseren hoe leden van de rivaliserende religieuze gemeenschappen de kloof tussen hen kunnen overbruggen, van conflict naar vrede. De kunstenaars hebben geen illusies dat zij op eigen kracht een einde zullen maken aan het geweld, de onderdrukking en andere moeilijkheden in het Midden-Oosten, maar zij hopen door hun visuele opvattingen het denken en handelen te inspireren.

Verschillende schilderijen richten zich op de brug zelf. Een brug draagt ​​iemand per definitie over een gevaarlijke plek: een ruisende rivier, een diepe kloof, een snelweg vol suizende auto's. Je moet erop vertrouwen dat de brug hem of haar veilig over het gevaar heen brengt. Lilianne Milgrom benadrukt dit door een geel verkeersbord te presenteren met de aanduiding “Narrow Bridge”; in rode graffiti heeft ze ‘Fear Not’ geschreven.

Een andere kijk komt van Isabelle Bakhoum, op wiens schilderij een man op een koord loopt (een behoorlijk smalle brug!) met een lange paal vast. Aan elk uiteinde staan ​​symbolen voor drie religies. Als de religies rustig en stil blijven, zal hij zijn evenwicht bewaren en met succes de oversteek maken. Als de religies bewegen, rondspringen en de paal laten bewegen, zal hij het moeilijk vinden om in evenwicht te blijven. Wat zou er dan kunnen gebeuren?

Verschillende schilderijen hebben een Adam en Eva-thema. Mijn favoriet is ‘The Tree’ van Yasser Rostrom. Hier is de brug een tak waaruit een mannelijke en vrouwelijke figuur groeit. Hun vier armen worden takken die omhoog reiken naar de hand van God die naar hen toe reikt (a la Michelangelo). Elk van de drie armen houdt een symbool van een monotheïstische religie vast, terwijl de vierde leeg blijft om andere religies te symboliseren.

De handen strekken zich uit elkaar en vormen een veelhoek, maar toch komt Gods hand naar het midden. Het schilderij suggereert dus dat ze op eigen kracht God niet kunnen bereiken, maar alleen door samen te komen in het centrum. Kunnen ze? Of zijn ze, omdat ze uit dezelfde vader zijn geboren, zo uit elkaar gegroeid dat ze voor altijd gescheiden zijn geworden?

De schilderijen van 'The Bridge' vertonen een grote verscheidenheid aan stijlen en visies, allemaal leuk om te zien en tot nadenken stemmend om over na te denken. Ik moedig u aan om een ​​van de tentoonstellingslocaties te bezoeken en daar tijd door te brengen.

Flesher is hoogleraar aan de afdeling Religiewetenschappen van UW. Eerdere columns en meer informatie over het programma zijn te vinden op internet op www.uwyo.edu/RelStds . Als u op deze column wilt reageren, gaat u naar http://religion-today.blogspot.com .


Your reaction?

0
LOL
0
LOVED
0
PURE
0
AW
0
FUNNY
0
BAD!
0
EEW
0
OMG!
0
ANGRY
0 Comments